Info om abonnemang och digital-tv via fiber

contract11

En del har frågat – både mig och Andreas – så jag tar upp det här tänkte jag. Får ni erbjudande om att förlänga era ADSL, mobila bredband, TV-abonnemang eller hemtelefon-abonnemang, så tänk till en extra gång. Om det inte var tydligt nog så är fibern verkligen på gång. De första fastigheterna ska, förutsatt att planen går som den ska, vara anslutna inom ett par månader. Våren 2016 ska Tollarp/Vram-projektet vara genomfört, och de blåa prickarna på kartan ska vara anslutna. Det ÄR verkligen på gång, det KOMMER verkligen att hända, och byggstarten är runt hörnet. Vore väl tråkigt att sitta med nybundna abonnemang som kan avslutas tidigast om ett år eller två när ni får möjligheten att teckna precis samma abonnemang via fibern för mindre än halva priset?

tv12

Det hände en ”kul” grej som drabbade bland andra mig för två veckor sedan. Telia gick plötsligt ut med att man inte kom överens med SBS Discovery och att Kanal 5, Discovery mfl skulle försvinna från utbudet redan ett par dagar senare, den 1 april. Vi tittar en hel del på Femman, så jag tänkte givetvis inte vara kvar som kund. Började se mig omkring efter vad jag skulle köra på i stället, och eftersom parabol inte var något alternativ då jag hade fått pröjsa en rejäl slant för att få allt installerat för att slippa bindningstid, så var det Boxer som var mitt alternativ. Jahapp. Var är den gamla boxen? Funkar den än? Jag måste ringa Boxer och fixa nåt billigt abonnemang obundet. Sen måste jag givetvis vänta ett par dagar på mitt kort.

Där och då kände jag – nu hade det varit skönt med fiber. Jag hade haft ett distributionssätt med flera operatörer att välja mellan i stället som nu. Jag hade inte behövt installera nya antenner och grejer. Möjligtvis hade jag kanske behövt byta box om jag hade haft en operatörslåst historia, men principen är den samma. Leveranstiden hade varit kortare då det operatören behöver (förutsatt att boxen man har inte är operatörslåst) är MAC-adressen (en hårdvaruadress som är unik för varje box och finns angiven på undersidan) för att kunna börja leverera. Inga kort som ska skickas hit och dit. Lätt och enkelt!

radio50Hur det fungerar med digital-tv via fibern är också en vanlig fråga. Det fungerar ungefär som idag, fast ändå inte. Skillnaden är att i stället för en antennkabel som går till boxen från din TV-antenn eller parabolantenn så går det en nätverkssladd mellan din box och din kundnod, som är dosan som fibern är ansluten till. Vissa operatörer har skräddarsydda lösningar, medan den större delen, bl.a. IP-Sweden, Bahnhof och Viasat kan leverera till samma box. Det vill säga – förutsatt att du inte har någon bindningstid på ditt TV-abonnemang så kan du byta TV-leverantör snabbt och enkelt – du behöver inte ens ha en ny box!

 

Vid tangentbordet
Johan

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>