Frågor och svar om fibernät

Vad är en Mbit egentligen?
Det är en enhet som betecknar din bandbredd för dataöverföring. Telenätet kan vid bästa förhållanden leverera upp till 60Mbit, i en riktning. Fiber kan skicka och ta emot i en garanterad hastighet på 100Mbit och mer.

Vad har jag för nytta av det som inte har en dator?
Även om du inte har en dator har du säkert TV och hemtelefon. Anslutning till fibernät erbjuder dig dessa tjänster till väldigt förmånliga priser.

Finns det något snabbare än fiber?
Framtiden är naturligtvis svår att sia i. När kopparnätet vi har idag etablerades 1918 hade det en fantastisk kapacitet. Tyckte man då. Faktum är att trafiken i fiber skickas med ljussignaler. Ljus har sedan urminnes tider varit det snabbaste vi känner till. Gränsen för trafiken i en fiberkabel avgörs av sändare och mottagare, inte av kabeln i sig.

Vad är fibernätet?
Kristianstads fibernät ägs av C4 Energi. Det är ett konkurrensneutralt nät där flertalet operatörer erbjuder sina tjänster. Du får alltså själv välja vem du vill vara kund hos! Det finns inga köptvång när du har en anslutning till stadsnätet heller. Du betalar för det du använder helt enkelt.

Då ska man riva upp hela tomten för att dra in kabeln alltså?
Nej. En fiberkabel läggs i ett mycket litet rör och behöver dessutom inte grävas ner ofantligt djupt. Skadan på tomten är minimal.

Jag vet inte om jag har råd. Vad kostar det?
Det beror på ett flertal faktorer. Riktpriset är 12.900 kronor och man erbjuds
förmånlig delbetalning till C4 Energi. Man kan nästan betala av anslutningen med de pengarna man sparar på att TV, Internet och telefoni blir billigare!

Jag är intresserad! Hur gör jag?
Kontakta någon av ambassadörerna i ditt område eller anmäl dig genom internet på www.c4energi.se. Vi kommer snart att kunna erbjuda intresseanmälningar via SMS.

Vilket område bor jag i, vem är min ambassadör?
Titta på sidan med områdena, eller kontakta Johan Rönn, telefon 0768-957525, e-post johan[a]onnestad.net för information.