Prisjustering från 1 november! Beställ nu!

C4 Energi meddelar via sin hemsida:

”Vi kommer justera anslutningskostnaden från den 1 november p.g.a. ökade utbyggnadskostnader. Trots detta har vi fortfarande ett av Sveriges mest konkurrenskraftiga pris. Alla beställningar som registreras efter detta datum kommer få den nya anslutningskostnaden. Beställningsblanketten kommer ha ett annat utseende då vi har renodlat innehållet för att göra det lättare att beställa.

Alla som tidigare har beställt kommer givetvis ha kvar sin anslutningskostnad. Vi ändrar inga befintliga beställningar och kommer ta emot beställningar med nuvarande anslutningskostnad t.o.m. 31 oktober.”

Har man inte beställt redan bör man alltså passa på innan den 31 oktober. Jag har riktat fråga till C4 Energi om vad den nya kostnaden blir. Nuvarande kostnad är 12.900 kr.

/Johan

Anläggningsarbetet i full gång!

Efter telefonbyte och annat klödd är allting i sin ordning igen och fibernyheterna i Tollarp är tillbaka! :-) Anläggningsarbetet av fiber i Tollarp är i full gång. Östra Vram blåser man fiber i och ansluter fastigheter under vecka 35. Man har börjat anläggningsarbetet i ”det gröna området”, enligt planen som man släppt på hemsidan. Man är i området runt Per Jägares väg, alltså det området som är söder om E22 på kartan, mitt emot Statoil. Klicka på bilderna för högre upplösning.

prelbyggplan-tollarp_02Notera att planen är preliminär och kan komma att ändras under resans gång.

Jag var så klart ute en sväng och kollade läget där man är och gräver idag. Det känns snudd på overkligt att det är på gång. Det är bara att kolla på bilderna och fantisera sig bort till när de är på ens egen gata och karvar. :-)

20150730_111022Man försöker göra så lite åverkan som möjligt, både när man korsar gator och går ner för dem.

20150730_111100Här sätter man en sammanknutspunkt för fibern i området.

20150730_111219Ett exempel på (vad jag själv tror är) när man drar fram fiberröret till tomtgränsen och ägaren själv ska förlägga den på tomten fram till huset.

20150730_111332Exempel på där man (antagligen) dragit röret ända in i huset. Vi ser anslutningen till tomtgränsen sen är det hela utom synhåll. :-)

Tänk att snart är vi i mål! Fantastiskt!

Framför telefonen
Johan Rönn

 

De första anslutningarna är på gång!

Det är nu officiellt att ”piloten”, dvs de man ansluter först och kollar noggrannt så allt fungerar felfritt i Tollarpsområdet för fiber blir Östra Vram. Inte oväntat eftersom Östra Vram har kanalisering klar efter Eons arbete med att gräva ner elkablar i området, samt att man har en suveränt hög beställningsgrad.

Även ett område till kommer att köras med i piloten, men det är inte klart vilka adresser/gator det gäller i dagsläget. Förberedande arbete för att ansluta Östra Vramsgatan har påbörjats som man kan se vid Kungsvägen just nu.

Vidare kommer C4 Energi att delta vid Tollarpsdagarna den 6 juni för att svara på frågor och ta emot beställningar från de som inte har beställt ännu. Man kommer också att visa de maskiner som används vid anläggningsarbetet.

Då Tollarp/Vram är ett av de större fiberprojekten kommer man bygga ut i etapper, vilket inte är något konstigt i sig. Att ansluta hela byn på en gång hade krävt en gigantisk insats, men man kommer att jobba på så bra som bara möjligt. Det är tacksamt med de mildra vintrarna vi haft på sistone i och med att det dröjer innan det går tjäle i marken och anläggningsarbetet förhalas på så vis.

Hoppas alla känner liksom jag att det är jäkligt kul och spännande att nu är vi verkligen på gång! :-)

Vid tangentbordet

Johan

Info om abonnemang och digital-tv via fiber

contract11

En del har frågat – både mig och Andreas – så jag tar upp det här tänkte jag. Får ni erbjudande om att förlänga era ADSL, mobila bredband, TV-abonnemang eller hemtelefon-abonnemang, så tänk till en extra gång. Om det inte var tydligt nog så är fibern verkligen på gång. De första fastigheterna ska, förutsatt att planen går som den ska, vara anslutna inom ett par månader. Våren 2016 ska Tollarp/Vram-projektet vara genomfört, och de blåa prickarna på kartan ska vara anslutna. Det ÄR verkligen på gång, det KOMMER verkligen att hända, och byggstarten är runt hörnet. Vore väl tråkigt att sitta med nybundna abonnemang som kan avslutas tidigast om ett år eller två när ni får möjligheten att teckna precis samma abonnemang via fibern för mindre än halva priset?

tv12

Det hände en ”kul” grej som drabbade bland andra mig för två veckor sedan. Telia gick plötsligt ut med att man inte kom överens med SBS Discovery och att Kanal 5, Discovery mfl skulle försvinna från utbudet redan ett par dagar senare, den 1 april. Vi tittar en hel del på Femman, så jag tänkte givetvis inte vara kvar som kund. Började se mig omkring efter vad jag skulle köra på i stället, och eftersom parabol inte var något alternativ då jag hade fått pröjsa en rejäl slant för att få allt installerat för att slippa bindningstid, så var det Boxer som var mitt alternativ. Jahapp. Var är den gamla boxen? Funkar den än? Jag måste ringa Boxer och fixa nåt billigt abonnemang obundet. Sen måste jag givetvis vänta ett par dagar på mitt kort.

Där och då kände jag – nu hade det varit skönt med fiber. Jag hade haft ett distributionssätt med flera operatörer att välja mellan i stället som nu. Jag hade inte behövt installera nya antenner och grejer. Möjligtvis hade jag kanske behövt byta box om jag hade haft en operatörslåst historia, men principen är den samma. Leveranstiden hade varit kortare då det operatören behöver (förutsatt att boxen man har inte är operatörslåst) är MAC-adressen (en hårdvaruadress som är unik för varje box och finns angiven på undersidan) för att kunna börja leverera. Inga kort som ska skickas hit och dit. Lätt och enkelt!

radio50Hur det fungerar med digital-tv via fibern är också en vanlig fråga. Det fungerar ungefär som idag, fast ändå inte. Skillnaden är att i stället för en antennkabel som går till boxen från din TV-antenn eller parabolantenn så går det en nätverkssladd mellan din box och din kundnod, som är dosan som fibern är ansluten till. Vissa operatörer har skräddarsydda lösningar, medan den större delen, bl.a. IP-Sweden, Bahnhof och Viasat kan leverera till samma box. Det vill säga – förutsatt att du inte har någon bindningstid på ditt TV-abonnemang så kan du byta TV-leverantör snabbt och enkelt – du behöver inte ens ha en ny box!

 

Vid tangentbordet
Johan

Uppdatering på läget

Det har nu kommit in 450 beställningar från Tollarp. Det är en ökning med 50 till sedan vi hördes av förra gången och det är mycket bra, hälsar man från C4 Energi.

Jag är bara beredd att hålla med. Fantastiskt! 12,5% ökning bara så där av sig självt.

Fiberkartan läggs ut under nästa vecka, där man kan se beställningar och intresseanmälningar för den som vill och behöver driva på intresset på sin gata.

Tidpunkt och info för var piloten, dvs den första fiberanläggningen, kommer att ske återkommer man med inom kort, men som sagt – det blir under vår och sommar i år, så det ligger inte långt bort.

Vid tangentbordet och med önskan om glad påsk!

Johan

Bekräftat: I sommar blir det fiber!

ribbons

Det har varit ganska tyst sedan sista beställningsdatum passerades. Blev det för lite? Näe, snarare tvärtom. C4 Energi har just nu fått in ca 400 beställningar, vilket man tycker är mycket bra. Tollarp kräver noggrann planering. Man vill etablera nätet på ett bra sätt, för fiber blir det. Just nu planerar man för en första utbyggnad, den så kallade ”piloten” med anslutning av de första fastigheterna senast under sommaren. Att ange en exakt tidpunkt är alltid svårt då det är många led inblandade, och C4 Energi har lovat att komma med mer detaljer längre fram. Så fort man valt område att börja i och projekteringen är klar så sätter man igång att bygga, vilket man räknar med blir om ca 1-2 månader. Sedan kommer utbyggnaden att fortsätta under hösten 2015 så långt det inte gått tjäle i marken, och Jan Larsson tror att arbetet kommer pågå även under första halvåret 2016.

Från botten av våra hjärtan; TACK, Tollarp, för att ni levererat och att det ideella arbetet inte varit förgäves.

- Johan, Andreas och Veronica

Det sista infomötet – Fiberfest i Tollarp!

Man kan verkligen säga att Tollarp och dess man gick ur huse i går kväll. Knögafyllt, som det heter på redig skånska! Det var nog uppåt 120 personer där igår för en sista chans till info om fibernät och lite om hur utbyggnaden går till och praktiska frågor kring installationen. Affärsområdeschef Jan Larsson hade bjudit in kollegan Lars Johnsson som är planeringsansvarig för fibernät på C4 Energi. Alla möjliga frågor dök upp allt från om det är samma hastighet oavsett hur många som surfar till skillnad från mobilt bredband (vilket Jan för övrigt intygade att det fixade Lars! :-) ), till hur skarp böj man kan ha på rör och fiber, där Lars visade att röret kan böjas ungefär som runt en vanlig fotboll, och fibern ungefär som runt en snusdosa.

Nyheter från kvällen:

 • Boxer är ny operatör i nätet. Erbjuder bredband, än så länge erbjuder Boxer inte IP-TV i något nät.
  *
 • Östervång fick även de kanalisering för fiber nedgrävd när E.On grävde ner elen.
  *
 • Positiv respons. Man hade under dagen fått 89 beställningar i postfacket. På mötet tillkom ca 70 beställningar, det till den redan stabila mängd man hade sedan förra veckan.
  *
 • Dispens på att skicka in beställningar till fredagen den 27/2.
  *
 • Tätast intresse har Östra och Västra Vram, som ligger på runt 80-90% avseende beställningar och tidigare intresseanmälningar. (Diskuterades inte på mötet, men som en parentes! Hade alla gator haft samma grad som Östra Vramsvägen och Vrams Bygata hade vi varit hemma för längesedan.)
  *
  *

Jag tycker det är helt fantastiskt att se det engagemang som Tollarp visat för fiber de senaste veckorna. Vi är verkligen på hugget! Har du lågt intresse på din gata, ut och prata med grannarna. Behöver du hjälp med material eller har frågor, så är det bara att höra av sig!

Angående antal beställningar

speech3

Får en del frågor om jag vet hur många beställningar som ramlat in. Nej, det gör jag inte. Det kanske är toppenbra, men jag vill ändå uppmana er alla till att om ni tänkt beställa, så ligg inte på papperna. Portot är kostnadsfritt, fyll i och skicka in. Det går kanonbra att lämna på mötet den 23 februari kl 19 också som tidigare sagt, men risken finns att det är många som tänkt gå då och att det blir svårt att komma in och fram – så har ni hemma skicka in dem! :-)

Gör en specialare idag. Vill ge dig som läser chansen att framföra din åsikt om fiberanslutning i Tollarp, helt anonymt. Berätta för oss vad du tycker. Är det skithäftigt att det blir av? Vad ser du mest fram emot? Du tänker kanske inte beställa och vill berätta varför? Tycker du något kunde göras bättre? Har du en fråga som du behöver har svar på? Nu har ni chansen! Ämnet är fiber i Tollarp, speak your mind! Ställ frågor! Alla frågor i ämnet som kommer in sammanställs med svar i ett kommande inlägg.

Jag tycker att… / Min fråga är…

Stort tack på förhand!

Vid tangentbordet
Johan

Hur pensionären Ove sparar pengar på fiber

Untitled-2

Ove har ingen dator. Aldrig haft någon, och kommer antagligen aldrig skaffa någon. Han har internetbank, som hans dotter hjälper honom betala räkningar via, för att slippa bankens dyra avgifter. Han har givetvis hemtelefon och tittar en del på TV på kvällarna tillsammans med sin fru. Ove skickar sin beställning om anslutning på måndag, och tycker att han behöver inte ens gå på det sista infomötet. Han har inga fler frågor. För honom är det solklart.

 • Den dagen när han ska sälja huset, oavsett om fiber höjer värdet eller inte, så gör det i alla fall huset attraktivare.
  *
 • Han slipper känna sig bunden till en TV-leverantör. Idag har han Boxer, men även om han skulle skaffat parabol hade han varit knuten till den leverantören. Skulle han sedan välja en annan TV-leverantör via parabolen behöver han antagligen byta box, och även om Ove är teknisk och uppfinningsrik av sig är den typen av teknik inte hans grej.
  *
 • Han slipper ifrån den irriterande avgiften på 89 kronor som ligger på varje faktura, oavsett om han ringt lite eller mycket.

 

Det billigaste TV-paketet Ove kan ta är via Boxer. Hans mediumpaket där kostar honom 269 kronor. Visserligen får han 45 kanaler, men han tittar på möjligtvis 10 av dem någon gång under året. Hemtelefonen använder han och frun lagom mycket, men räkningen är aldrig mindre än 89 kronor, då det är Telias nätavgift för hemtelefon.

Ove har fått hjälp att titta lite på vad det finns för tjänster. Tar han TV och telefoni från samma leverantör, i detta fallet Bahnhof, får han hemtelefon för 0 kr i månaden och TV för 99 kr i månaden. Då ringer han till samma minutpriser som idag, och han får TV-kanaler som motsvarar de han brukar titta på. Vill han ha fler kanaler kan han enkelt välja till mindre paket, eller enstaka kanaler för en mindre avgift.

Ove har ingen dator, som skrivet var, men han har förstått att det finns mer i fibern än en internetuppkoppling. Han får både TV och telefoni på samma faktura, vilket sparar honom 19 kronor i fakturaavgift. Han betalar dessutom 170 kronor mindre i TV-abonnemangskostnader. Ove sparar 278 kronor i månaden på att skaffa fiber, och då har han inte ens internet. Möjligheten att kunna byta leverantör om han skulle känna sig missnöjd eller för att få bättre erbjudande är för honom värt mycket mer.

ABK-lägenheter och statistik

city8

En av de vanligaste frågorna jag får är: ”Kommer ABK-lägenheten jag bor i att anslutas? Hur beställer jag?”. Svaret är att det är upp till hyresvärden att beställa hos C4 Energi, helt enkelt. Det du som hyresgäst kan göra är att rikta ert intresse mot hyresvärden.

statistics12

C4 Energi meddelar att det kommer in beställningar från Tollarp varje dag, vilket man tycker är roligt. I dagsläget finns ingen siffra på hur många som kommit in, men förhoppningsvis kan vi under nästa vecka ge en fingervisning om hur många som beställt hittills, efter att det gått ungefär en vecka sedan beställningarna kom ut.

Vid tangentbordet
Johan