Så fixar du till skånska torpets uteplatser

Snart är det dags att åka till torpet på semester. Det är mestadels förenat med nöje och avkoppling men även en del arbete i trädgården. Det är dock oftast roligt trädgårdsarbete som är förknippat med torpet, och om du fixar till uteplatsen lite extra kommer belöningen snabbt.

Det är inte konstigt att altaner blivit så populära till såväl hus som torp, då de ger en mer ordnad uteplats i anslutning till huset. Det kan vara en fördel att bygga altanen i anslutning till en dörr, och har du söderläge till bakdörren kan det vara den perfekta placeringen.

En plats för skugga med markiser

En altan hör ofta torpet till, så har du ingen kan du bygga den själv. Det finns enklare och mer komplicerade varianter, och du bör välja platsen med omsorg. I norrläge kommer det ofta vara skugga, så många föredrar en altan i söderläge där du kan få så mycket sol du vill. Om du väljer söderläge är det desto viktigare att tänka på markiser, då de behövs för att kunna ge skugga på altanen. Om du har turen att redan ha markiser på ditt torp, kan du fräscha upp en hel del genom att köpa markisväv i den stil som passar dig. En terrassmarkis kan nästan agera tak när den är utfälld, medan en vanligare markismodell är mindre, ger viss skugga på altanen och framför allt ger skugga inomhus om du sätter den vid rätt fönster. Att bygga en altan är snabbt mödan värd när du kan sitta långa stunder under markisen, där du hade haft större risk för att bränna dig om du satt ute på tomten i solen.

En plats i solen

Det finns även tillfällen när du kommer vilja njuta av solen på torpet, kanske vilandes i en hängmatta eller med en fika i ett café set placerat i solen. Här kan det även vara fint och gott att plantera jordgubbar, som också trivs bra på soliga platser. Du kan sätta möblerna direkt på gräset, anlägga med lite stenplattor eller grus. Rama gärna in sittområdet med hjälp av:

• Blommor
• Fina, större stenar
• Träram med plats för plantering

Utsikten över trädgården

Framför allt borde du prioritera utsikten från altanen med markis, då det troligen oftast är där du kommer att sitta. På så sätt får du även den fina utsikten inifrån fönstret. Planera trädgården även utifrån denna utsikt. Om du ska ha en liten damm är det en bra idé att försöka lägga den så att den syns både från altanen och sittplatsen i solen. Plantering av blommor ska helst spridas ut lite över tomten, men fokusera gärna där du kommer att få mest glädje av dem. Ska du spendera mest tid på torpet under sommaren så välj växter utifrån den årstiden. Ta även i beaktning hur mycket tid du kommer ha till att pyssla om dem.

När allt jobb är klart återstår det bara att njuta av ditt torp i den skånska idyllen, bjuda dit lite vänner på en grillkväll på altanen. Då kan ni skydda er mot solen innan ni drar tillbaka markiserna för att njuta av den behagliga kvällssolen.