Tips för att bygga sommarhus i Skåne

Är du en av dem som har fallit pladask för Skåne och de söta Skånelängorna med halmtak? Du kanske till och med planerar att flytta dit för gott och vill bygga ett hus där? Att bygga hus i Skåne kräver en del utrustning och läsning angående klädsel, byggställningar och inte minst planritning och förberedelse av grunden.

När du ska bygga ett hus själv eller med hjälp så behöver du rejält med utrustning. Arbetskläder är bland det första du ska tänka på och Här kan du köpa arbetskläder till bra pris som underlättar för byggnationen och måleriprojekten. Efter klädinköpen ska du investera i byggnadsställningar, verktyg och färger – allt som behövs för att bygga ett hus.

Planritning

Gäller ditt husbygge ett nytt hus eller en totalrenovering? Visst kan du bygga ett hus från grunden men du vet väl hur viktigt det är att alla steg går i rätt ordning och att det byggs rätt från början. Annars kan det lätt bli lutningar, läckor och annat. Låt en arkitekt hjälpa dig så att det blir rätt eller ta hjälp av en kunnig fackman även om du vill göra så mycket själv för att sätta din prägel på huset.

När planritningen är klar måste du söka ett bygglov hos kommunen. Bygglovet är väldigt viktigt och gör du det fel så kan allt dra ut på tiden och du kan få vänta på ditt hus längre än du trott. Processen kan bli komplicerad så se till att de här stegen görs så vettigt som möjligt.

Arbetskläder utgör ett skydd mot skador

Det är otroligt viktigt att införskaffa rätt arbetsklädsel när du målar och bygger eller river. Arbetskläder och skydd som glasögon och handskar skyddar inte bara dig mot skador utan även det som finns runt omkring. Det finns många moment som kräver arbetskläder:

• När du sprutmålar
• När du river något (du kanske ska renovera ett hus)
• När du installerar el eller avlopp (detta ska göras av behörig fackman så gör det bara om du har certifieringen)

Maskiner och utrustning

När du ska bygga hus är maskinerna bland det viktigaste. De flesta som ska bygga hus hyr in personal med maskiner eller egen maskinpark och ber om totalentreprenad. Det ska först schaktas vilket kräver specifika maskiner och vidare behöver du bulldozers, lyftkranar med mera.

Att bygga ett fristående hus tar inte så lång tid om du jämför med ett lägenhetshus. Ett vanligt hus kan ta plats på bara några månader.

Att bygga ett hus på bara en man går knappt inte. Även om du är den som ger order så måste du ta hjälp av andra som kan de olika stegen. Jobbar du själv som hantverkare kan det vara enklare men är du helt novis inom området så bör du ta hjälp utifrån. Totalentreprenad kan du få för ett bra pris och du kan även vara med på ett hörn hela tiden om du själv vill ha några sysslor under bygget av huset. De flesta tillåter det, speciellt om du är van.