Så har du alltid el i Skåne

Även om elkrisen i Skåne har dämpats en aning finns det fortfarande en risk att stå utan el. För att du ska slippa vara utan ström är det ett bra val att investera i ett elverk. Väljer du ett portabelt elverk kan du även ta med dig det till stugan om du skulle vilja.

Elsituationen i Skåne är förnärvarande stabil. Men det kan snabbt förändras. Därför är det en bra idé att var förberedd med ett elverk hemma. När du ska köpa ett elverk behöver du tänka igenom en del saker för att göra ett bra köp. Innan du beställer ett elverk behöver du räkna ut hur mycket effekt du vill kunna få ut av elverket. När du har koll på effekten ska du sedan välja ett elverk som har lite mer effekt än du behöver. Det beror på att det inte är bra att belasta elverket till max varje gång. Det kommer att hålla betydligt längre om du har en modell med god marginal och där du inte riskerar att överskrida maxeffekten.

Portabelt eller stationärt elverk

Något annat du behöver tänka på är vad du vill att elverket ska drivas av. Det kan antingen drivas av diesel eller bensin. Fundera även över hur portabelt du vill att elverket ska vara. Om du vill kunna ta med det till sommarstugan måste du välja en modell som du kan flytta. Det finns modeller som har handtag och hjul för att de ska vara enkla att flytta. Har du ett elverk säkerställer du att det alltid finns el att tillgå oavsett situation. Det är en del i hemberedskap om krisen kommer.

Var förberedd på frånkoppling

Förra hösten och vintern var risken hög att bli frånkopplad i Skåne och de första som riskerade att bli strömlösa var personer som bodde i villa. Bor du inte nära en samhällsviktig funktion är risken större att du kopplas bort och blir utan el en period. Har du då ett elverk hemma har du ström och blir mindre påverkad. Och trots att elkrisen inte är lika stor längre är det bra att du som bor i Skåne har värmeljus, filtar, batterier, ficklampor och vatten nära till hands.