Så håller du koll på elpriset

I Skåne skenar elpriserna. Det finns flera orsaker till att elpriserna är dyrare där än i andra delar av Sverige. Genom att hålla koll på elpriset och minska elförbrukningen hemma kan du hålla elräkningen i schack om du bor i Skåne.

Elpriserna har under en tid varit höga i hela Sverige, men i Skåne är de extra höga. Den stora prisskillnaden beror kort sagt på att elen som främst produceras i norra Sverige behöver transporteras ner till de södra delarna av landet, men det beror även på att det finns begränsningar i elnätet. Eftersom elpriserna är höga i Skåne är det extra viktigt att hålla koll på de aktuella elpriserna. Du kan hålla bra koll på elpriset just nu på Nord Pool Spot om du bor i Skåne. Du kan även få reda på morgondagens spotpris varje dag klockan15.

Håll koll på elpriset

Det är mycket värdefullt att ha koll på elpriserna eftersom du kan försöka att förbruka mindre el när elen är som dyrast och nyttja tidpunkterna då det är billigare att göra vissa saker som att köra tvättmaskinen, ladda elbilen och sätta på diskmaskinen. Det finns många kronor att spara genom att ha koll på elpriserna.

Orsaker till höga elpriser

En annan orsak till att det är högre elpriser i Skåne beror på att det finns stora effektbegränsningar i transmissionsnätet. Transmissionsnätet fungerar ungefär som en motorväg för el. Det transporteras massvis med el, men problemet är att det inte går att överföra den mängd effekt som önskas på grund av att ledningarna inte klarar av det. Detta gör även att det inte är möjligt att exportera el till andra länder i Europa. Sveriges elpriser påverkas av andra länder i Europa. Varför Sverige ska exportera el överhuvudtaget beror på att det inte är möjligt att stänga ute andra länder på grund av politiska beslut.

Håll elkostnaderna nere

När elpriserna är höga stiger hushållskostnaderna. Nyckeln för att kunna hålla nere elkostnaderna är att hålla koll på elförbrukningen och bara använda el som du verkligen behöver. Det är bra att ta reda på vad dina elprodukter hemma förbrukar och kostar. Uppvärmningen i en bostad är det som drar mest el och därmed kostar mest. Det är ofta värt att täta runt dörrar och fönster samt isolera mer om det behövs. Ett välisolerat hus sparar energi. Ett hem har oftast många energibovar, men det är möjligt att sänka energiförbrukningen och därmed kunna spara pengar.

Spara på el genom smarta åtgärder

Ett av det enklaste sätten att sänka energikostnaderna är att sänka inomhustemperaturen några grader. Golvvärme som drivs av el drar även mycket energi. Handdukstork och torktumlare är två andra energislukare. Att duscha kortare, använda bastu, spabad och infravärme sparsamt är andra saker som kan göra stor skillnad. Att byta ut vitvaror och annan elektronik till mer energisnåla alternativ kan ge en stor effekt på sikt. Tips för att spara el:

  • Släck lamporna i rum du inte vistas i och byt till LED-lampor.
  • Stäng av strömbrytare och undvik stand-by-läge.
  • Sänk värmen inomhus.
  • Byt vitvaror.